Bokashi kompostovanie
Tento systém pochádza z Japonska čo naznačuje aj samotný názov Bokashi znamená dopredu ošetriť uvarený aj surový kuchynský odpad vrátane mäsa, rýb a mliečnych výrobkov čo pri klasickom kompostovaní môže znamenať problém so zápachom alebo škodcami. Bokashi kompostovanie je fermentačný proces za pomoci mikroorganizmov bez prístupu vzduchu s nízkym obsahom kyslíka a vysokým podielom oxidu uhličitého. Sacharidy sa štiepia na etanol, kyselinu mliečnu a oxid uhličitý. Či je to dokonalejší proces ako klasické kompostovanie, lebo dochádza k priamemu prestupu živín, vitamínov a enzýmov bez strát. Bokashi vedro má vzduchotesné veko, ktoré zabraňuje šíreniu nepríjemných zápachov do okolia takže je vhodné ho používať priamo v kuchyni. Na povrchu materiálu vo vedre sa vytvorí biela pleseň, čo znamená, že proces prebieha správne.